פרשת ויקהל
פרשת ויקהל באתר בית חב"ד
Beit-chabad.org
פרשת ויקהל
הזכות שלכם להחתם בספר חיים טובים!
מרכז החסד מסייע לאלפי משפחות נזקקות מכל רחבי הארץ ומחלק סלי מזון לנזקקים קשישים וגלמודים שיוכלו לחגוג את חגי תשרי בכבוד וברווחה.
תרמו לצדקה והזכות תלווה אתכם ביום הכיפורים כשספרי חיים פתוחים בשמים, ובע"ה תחתמו לשנה טובה ומתוקה.
התרומה בביט / אשראי / פייפאל
לקראת יום הכיפורים עורכים טקס פדיון כפרות.
👈 לנוסח התפילה וקיום מצוות הכפרות בהידור לחצו כאן >>
הקבלה מוכרת למס לפי סעיף 46
ברוכים הבאים לאתר חב"ד אור בלב
באתר תוכן יהודי, הלכות ומנהגים, פרשת השבוע, חגי ישראל ומועדי השנה ועוד..
באפשרותכם להיות שותפים בפעילות החסד והנתינה.
שמות התורמים יועברו לברכה בציון הרבי מליובאוויטש
התרומה בביט / אשראי / פייפאל והקבלה מוכרת לצרכי מס לפי סעיף 46
פרשת ויקהל
לאחר הפירוט בפרשות הקודמות (תרומה, תצווה וכי תישא) על ציווי ה' לבני ישראל על בניית המשכן וכליו וכן דרכי העבודה בו. מחל החלק המעשי של בניית המשכן.
שמירת השבת
משה מקהיל את כל ישראל ומצווה אותם על שמירת השבת והאיסור לחללה בעשיית מלאכה. ניתן לשים לב כי הציווי על שמירת השבת נשנה מספר פעמים בהקשר של בניית המשכן.
בקשת התרומה עבור המשכן
משה מבקש מהעם להתנדב בנתינתם לחומרי בניית המשכן. בבקשה זו הוא מפרט את החומרים הנצרכים עבור הבנייה וכן את השימוש שייעשה מחומרים אלו. כמפורט בפרשות הקודמות חומרי הגלם המתכתיים הם; זהב, כסף, נחושת. וכן; בדים וצבעים שונים, אבנים יקרות, ועצי שיטה. בסיום הרשימה משה מונה את כלי המשכן וחלקי המבנה.
היענות העם לבקשת משה
העם על כל שכבותיו, אנשים נשים הביאו את החומרים הנדרשים עבור בניית המשכן מתוך רצון וזריזות מרובים.
העוסקים במלאכה
משה מיידע את בני ישראל בזהות האחראים על מלאכת בניית המשכן. בצלאל בן אורי, נכדו של חור משבט יהודה. ואיתו יחד אהליאב בן אחיסמך משבט דן. בצלאל מונה כאחראי הראשי על קבוצות העובדים למלאכות השונות שנגעו בתחומים רבים של בנייה ועיצוב.
לאחר תחילת העבודה פנו האמנים שעסקו במלאכת בניית המשכן אל משה והודיעו לו כי העם הביא את כל החומרים הנצרכים לבנייה ויותר משנצרך.
משה מצווה להעביר הודעה במחנה לא להביא עוד חומרי גלם כתרומה עבור המשכן.
יריעות גג המשכן
בכדי לכסות את מבנה המשכן נדרשו ארבע שכבות. השכבה התחתונה הפנימית ביותר, אותה היה ניתן לראות מתוך מבנה המשכן עצמו נעשתה בהידור ופאר רבים. מעליה היו שלשה שכבות נוספות פשוטות יותר שנועדו לכיסוי והגנה.
בסדר אמירת הדברים בתוך הפרשות נאמר קודם הציווי על בניית הכלים שהיו בעלי חשיבות (בעיקר ארון הברית שמתואר כמוקד השראת השכינה) ורק לאחר מכן נאמרו הציוויים העוסקים בבניית היריעות והמבנה החיצוני. זאת בשונה מסדר הבנייה המתואר בפרשתנו, שקודם מופיע הציווי על בניית המבנה החיצוני ורק לאחר מכן על עשיית כלי המשכן.
דפנות המשכן
דפנות המשכן נעשו מקרשים שעמדו אחד לצד השני. קרשים אלו הועמדו על גבי "אדנים" – תושבות עשויות מתכת. חיבור הקרשים נעשה באמצעות "בריחים" שסגרו והידקו את הקרשים.
לאחר מכן מתוארות שתי מחיצות שנעשו מבד ולא מעץ, שהם הפרוכת המפרידה בין אזור הקודש לקודש הקודשים וכן מסך הכניסה למשכן.
כלי המשכן
כעת התורה שבה ומפרטת את כלי המשכן המרכזיים, שהם: ארון הברית. שולחן עבור לחם הפנים. מנורת הזהב. מזבח הקטורת. מזבח העולה. כיור הנחושת.
סדר הציוויים מתחיל מהחלק הפנימי ביותר שבמשכן, קודש הקודשים, שבו הונח ארון הברית, עובר למנורת הזהב, שולחן לחם הפנים ומזבח הקטורת שניצבו בחלק הקודש. ולבסוף מזבח העולה וכיור הנחושת שניצבו בחצר המשכן.
חצר המשכן
חצר המשכן היתה רחבה גדולה מוקפת יריעות, מעין וילון שהיה תלוי על עמודי עץ. עמודי העץ עמדו במרווחים של חמש אמות בין עמוד לעמוד. שער הכניסה למשכן היה בצד המזרחי שם עמד מסך אוהל מועד. בכדי להיכנס אל המשכן היה צורך להסיט וילון זה.
נתינת צדקה שבת פרשת ויקהל
מנהג ישראל ונשים צדקניות להקפיד על נתינת צדקה בסמוך להדלקת הנרות, באתר ניתן לתרום בכרטיס אשראי או בביט.